Watersnood 1953

Herinnering-WatersnoodAls er een herinnering op komt in onze gedachten over de ramp van 1953, dan denken wij altijd, hoe is het mogelijk dat we er nog levend vanaf zijn gekomen.
De beelden die we zelf hebben gezien en de foto’s doen ons steeds weer huiveren over die tijd.
Maar als er weer storm op til is dan begint die gedachte ook steeds weer opnieuw in ons te werken alsof het gisteren was dat het gebeurde, hopende dat de bui over zal gaan.
Zelf kom ik uit Ooltgensplaat van het eiland Goeree en Overflakkee, en was nog geen 8 jaar oud toen de ramp over het eiland kwam.
In het dorp ging men iedereen waarschuwen en de gevolgen zijn merkbaar geweest, want er waren helaas toch nog 2 slachtoffers te betreuren.
Een persoon wegens het ophalen van een tractor en de andere persoon wegens een hartaandoening, voor zover ik goed ben voorgelicht.
Als kind besef je niet eigenlijk goed wat er staat te gebeuren en wat daar de uitwerking van kan worden.
Wij werden rond 6 uur  wakker gemaakt door familie en gingen naar de molendijk naar een tante, en daar op de zolder, het was bijna vol met familie en overige bekenden en dat in een klein huisje.
En toen kwam het water, en ook de spanning steeg, want niemand wist of het huisje bestand zou zijn tegen de golven, want het  ging echt heel snel.
En koud was het ook.
Later toen er stilstand van water was moesten we naar de haven en gingen met een binnenvaartschip naar Rotterdam en werden opgevangen in de grote Ahoyhallen.
Daar kan ik me dus niks meer van herinneren, maar er moeten nog wel ergens foto’s zijn in Rotterdam van de oude ahoyhallen bij de s’Gravendijkwal in de buurt, alleen men laat ze om de een of andere reden niet zien.
Zelfs niet in het museum is er iets van te vinden.
Daar verbaas ik me over, dat er een museum is in Zeeland, in Ouwerkerk, waar de caissons gelegen zijn om de dijken te dichten, dat ze daar geen foto hebben van de oude ahoyhallen van 1953.
Velen met mij zouden het mooi vinden nog eens een glimp te mogen opvangen van de binnenzijde van dat oude gebouw zowel zwart als in kleur.
Het houd me dus al jaren bezig wat er nu zo geheimzinnig is om die foto’s niet te kunnen vinden van een wereldbekende gebeurtenis waar ook Rotterdam bij betrokken was.
Dan weten we eindelijk hoe dat er daar ook weer uitzag.
Herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 zullen blijven zolang er nog iemand is die dat heeft meegemaakt.
Niet vreemd dat we er blijvende angst voor hebben als het water weer gaat stijgen en er storm komt.

Met dank aan C.Beijer en http://www.rotterdam010.nl

(de Locaties zijn van beide foto’s mij onbekend)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s