Kromme Zandweg

kromme zandwegDe Kromme Zandweg tussen Zuidhoek en Boergoensevliet met korenmolen De Zandweg in 1934 of 1935.

Hoewel de Kromme Zandweg voor 1895 Molenweg heette, komt hij blijkens de gemeenteatlas van J. Kuyper uit 1868 reeds onder de naam Kromme Zandweg voor. Richting en aard van de bodem waren de aanleiding tot de naamgeving. De naam Molenweg dankte hij aan de korenmolen, die sinds 1799 aan deze weg staat.

Molen De Zandweg aan de Kromme Zandweg in Charlois is een in 1723 gebouwde korenmolen. In 1959 kocht de gemeente Rotterdam deze molen en restaureerde hem volledig. In 1962 was de restauratie voltooid. De molen is regelmatig in bedrijf en is dan te bezichtigen.

De Zuidhoek is zo genoemd omdat ze zuidwaarts van de voormalige sluis te Charlois loopt. Ook de zuidwesthoek van de polder Charlois heette vanouds Zuidhoek.

Boergoens is een verbastering van de benaming Bourgondisch. Deze naam dient in verband te worden gebracht met Karel de Stoute, 1433-1477, die hertog van Bourgondië en heer van Charlois was.

De foto is gemaakt door A. Langejan en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s