De Schiedamsedijk met Leuveflat in brand, 28 juli 1978.

De Schiedamsedijk met Leuveflat in brand, 28 juli 1978.

schioedamsdijk 1978

Een stukje uit het AD van 16 februari 2007: Tenslotte herinneren veel lezers zich de verzengende brand die in 1978 de bovenste verdiepingen van de Leuveflat in de as legde. ,,Gelukkig vielen er geen slachtoffers, schrijft W. Chr. Van Es. ,,Een schoonmaakploeg kon zich redden via de brandtrap aan de achterzijde. De hele Schiedamsedijk was afgezet, de witte overhemden van de politieagenten waren zwart van het roet. De ruiten sloegen eruit, luxaflex hing over de bovenleiding van de tram en de brandslangen die naar binnen gingen, waren op vele plaatsen lek door het glas dat erop was gevallen.

Ex-politieagent Rob van Vliet herinnert zich het spektakel als de dag van gisteren. ,,We zijn met heel veel politieagenten en brandweermannen tot laat die nacht bezig geweest. De brand was de aanzet voor een discussie binnen de brandweer hoe om te gaan met branden in de hoogbouw. De brandweer had geen ladderwagens die hoog genoeg konden komen.

Corrie Mollenhof werkte op de eerste etage van de Leuveflat, bij Ginkel en Co. Ze stuurt foto’s van de ravage na de brand. ,,Het bluswater stroomde als een waterval via het trappenhuis naar beneden. We zijn met het kantoor in februari 1979 vertrokken omdat het hele pand moest worden gerenoveerd.

De fotograaf is Leendert Koote en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s