Beurs 1947

Het Beursgebouw met op de achtergrond noodwinkels aan de Coolsingel, modehuis Gerzon en het Schielandshuis. De foto is gemaakt in april 1947.

beurs 1947

De geschiedenis van Beurs-WTC gaat terug tot 1598, het jaar waarin de eerste Rotterdamse Beurs werd opgericht. De opzet van deze Beurs bleek uitermate succesvol. Ruimtegebrek leidde tot de stichting van grotere beursgebouwen. Zo werd in 1635 het beursgebouw De Beurs opgericht aan de Noordblaak nabij de Gapersbrug. Toen die te klein werd bevonden werd in 1736 De Beurs aan het Westnieuwland opgericht dat het langste heeft bestaan (1736-1940). Dit gebouw werd ontworpen door Adriaen van der Werff.

De laagbouw van het huidige Beurs-complex is ontworpen door architect J.F. Staal en werd gerealiseerd tussen 1936 en 1940. Bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 kreeg het Beursgebouw een aantal treffers, maar deze schade kon vrij snel worden hersteld. In 1941 werd de Beurs aan de Coolsingel heropend. Dit gebouw met talrijke functies bevatte niet alleen vele handelsbeurzen maar ook winkels, vergaderzalen, een bar en kantoren.

In 1973 werd de laagbouw van een extra verdieping voorzien. Architect van deze uitbreiding is Arthur Staal, de zoon van J.F. Staal. Tevens is er een horecagelegenheid gevestigd die de naam “Staal” draagt. Er komen dagelijks veel zakenmensen die hun lunch nuttigen in het restaurant op de tweede etage, of zomers op het terras beneden aan de Coolsingel en Beursplein. Op de derde etage bevindt zich nog zaal Staal, de voormalige vergaderruimte van de Kamer van Koophandel. Deze wordt tegenwoordig gebruikt voor bruiloften, congressen, feesten etc.

In 1984 werd gestart met de bouw van een nieuwe kantoortoren te midden van de al bestaande laagbouw. De groene ellipsvormige toren, ontworpen door de architecten Rob van Erk en Ab Veerbeek, was in 1987 gereed. H.M. de Koningin gaf op dat moment de naam Beurs-World Trade Center aan het totale pand. Momenteel huisvest het Beurs-WTC nog één beurs, de Assurantiebeurs. Het Beurs-World Trade Center wordt beheerd en geëxploiteerd door Beurs Rotterdam N.V. die ook eigenaar is van het imposante gebouw. Het Beurs-WTC is goed te bereiken met openbaar vervoer, metrostation Beurs is voor de deur. Het Beurs-WTC heeft ook een eigen parkeergarage.

de fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s