Het Witte Huis op 16 december 1963.

Het Witte Huis in Rotterdam is een kantoorgebouw gebouwd in 1897-1898 aan de Wijnhaven naar ontwerp van architect M. Molenbroek in opdracht van de Rotterdamse zakenbroers Schuijt. Het gebouw werd ingericht voor afzonderlijke verhuur van kantoorruimten met witehuis 1963gemeenschappelijke voorzieningen. Het Witte Huis was met 45 meter hoogte de eerste wolkenkrabber van Europa, al wordt die titel vaker aan de Boerentoren in Antwerpen gegeven. Decennia lang bleef dit Rijksmonument de top in Nederland.

Het kantoorgebouw werd in 1897 ontwikkeld door twee Rotterdamse broers. Gerrit en Herman van der Schuijt waren respectievelijk 34 en 31 jaar oud bij de oplevering van het gebouw. Gerrit van de Schuijt ondernam in 1894 een reis naar New York waar hij werd geïnspireerd door verzamelkantoorgebouwen en wolkenkrabbers. De broers bezaten enkele panden op de hoek van de Wijnhaven en de Geldersekade. Die panden werden afgebroken en in juni 1897 werd met de bouw van Het Witte Huis in Rotterdam begonnen.

De architect met wie ze hun idee realiseerde was architect Willem Molenbroek (1863-1922). Het ontwerp van Het Witte Huis is in Art nouveau stijl op “Amerikaansche” leest maar het werd een gemetselde toren gebouwd in tegenstelling tot de staal constructies die in Amerika werden gebruikt.

De bouw van de eerste wolkenkrabber van Europa werd uitgevoerd door aannemer J.H. Stelwagen. Hij had het laagste bod van f. 127.900 bij de aanbesteding. Het Witte Huis zou niet voor dit bedrag worden gebouwd want het gebouw viel veel duurder uit dan verwacht.

De bouw van de 11 verdiepingen hoge wolkenkrabber was een gedurfd plan omdat er indertijd in Nederland zelden hoger werd gebouw dan vijf verdiepingen. De grondmaten van het definitieve bouwplan waren 20 bij 20 meter en er werden 900 heipalen van 16 meter de grond in geslagen. Tijdens de bouw is op 1 augustus 1897, door werking van de grond bij het heien van de benodigde palen, een naastgelegen pand op de hoek van de Wijnhaven en de Gelderse kade ingestort. Dit is verder afgebroken en de vrijgekomen grond is gebruikt voor het Witte Huis. Het Witte Huis is nog traditioneel met gemetselde muren geconstrueerd. Twee zware inwendige gemetselde draagmuren die in de kelder 1,40 meter dik zijn. Haaks op de hoofdmuren werden vier lichtere wanden geconstrueerd, waarmee de stabiliteit van het gebouw werd gewaarborgd. Er werden drie miljoen stenen verwerkt en 300 m2 hardsteen. De buitenmuren werden opgetrokken uit 100.000 witte geglazuurde stenen. De bouw werd binnen een jaar voltooid. Op 8 september 1898 vond de officiële opening plaats.

Het Witte Huis is uitgevoerd in Art Nouveau stijl dat zich o.a. uit in de wit geglazuurde stenen. Het gebouw was van alle gemakken voorzien. Er was een centrale verwarming, gas- en elektrisch licht en een centrale telefoonbureau voor de diverse huurders. Op het platte dak bevindt zich een uitkijkplatform.

De vijf monumentale beelden de gevel van Het Witte Huis sieren zij van de hand van beeldhouwer Simon Miedema (1960-1934). De vijf beelden zijn: ‘zeevaart’ en ‘vooruitgang’ aan de Wijnhavenkant (zuidzijde), ‘landbouw’ en ‘nijverheid’ aan de oostzijde en ‘handel’ aan de noordzijde. Een zesde beeld ‘arbeid’ aan de zuidzijde is in de Tweede Wereld oorlog gesneuveld.

De foto komt uit het archief van het ANP. De informatie komt van nieuws.top010.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s