Bioscoop Lumière op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade

Bioscoop Lumière op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade, jaren zestig.

Veel bioscopen waren de oorlog niet doorgekomen. De drie exploitanten van Lumière, Scala en Tuschinski hadden bij de gemeente een vergunning aangevraagd om een noodbioscoop te bouwen op een plek waar eens een deel van de oude dierentuin gevestigd was, op het lumiere60Kruisplein. De naam van de bioscoop werd LuTuSca, een samenvoeging van Lumière, Tuschinski en Scala. Op 18 december 1946 werd de bioscoop, met 1000 zitplaatsen, officieel geopend. Tot 1959 heeft de noodbioscoop gefunctioneerd. De bioscoop werd uiteindelijk weer gesloten omdat na de oorlog in het kader van de wederopbouw van Rotterdam ook vele nieuwe bioscooptheaters weer gebouwd en geopend werden.

Als eerste trok het Lumière zich terug uit het LuTuSca theater en begon te bouwen op een stuk grond op de Lijnbaan alwaar het nieuwe Lumière Theater werd gevestigd naar een ontwerp van de architecten Bodon en Krijgsman. Op 27 januari 1955 werd het theater geopend met de film “Pane, Amore e Fantastia”. Het blad “de Maasbode” schrijft over het pand van het Lumière Theater: “Met zijn uitstraling van licht door het geheel glazen front en zijn langgerekte galerij van verlichte vitrines levert dit bioscooptheater een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en gezelligheid van deze omgeving”. Tot 1974 was Lumière een bioscoop met slechts 1 zaal en balcon waar ruim 1000 mensen plaats konden nemen.

Teruglopend bioscoopbezoek noopte het City Concern in 1974 het Lumière Theater op te delen in 3 zalen. In 1988 werd nog een zaal toegevoegd. Tot 4 september 2003 heeft het theater op de Lijnbaan voorstellingen gegeven. De laatste film die vertoond werd was Pirates of the Carribean. Het theater werd op die bewuste dag uiteindelijk gesloten omdat vlakbij het Pathé Schouwburgplein theater werd geopend.

De Kruiskade komt reeds in 1506 onder deze naam voor. Het was toen nog maar een voetpad. Dit pad werd in de eerste helft van de 19de eeuw door de Rotterdamsche Werkvereeniging verbreed en tot een schelpweg gemaakt. In 1853 werd de weg door de stad overgenomen en bestraat. In 1401 werd ze de ‘Ka tot Rotterdam in Cool’ genoemd. De oudste kaart waarop de Kruiskade voorkomt dateert uit 1540. Hierop wordt het verlengde van deze kade in westelijke richting tot aan de Delfshavense Schie ‘doorgeghraven oude ka’ genoemd. De kade moet ouder zijn dan 1389, het jaar waarin toestemming werd verleend om deze Schie te graven. De Kruiskade en haar verlengingen (West-Kruiskade, Middellandstraat en Vierambachtsstraat) vormden de zuiddijk van de ambachten Blommersdijk en Beukelsdijk. Voor het graven van de Rotterdamse Schie zal de Kruiskade ten oosten aangesloten hebben op de Hofdijk. Haar naam dankte ze waarschijnlijk aan de ‘cruyskamp’, een stuk land dat vanaf het einde van de 15de tot in de 18de eeuw in Beukelsdijk in het ambacht van Cool was gelegen. Vroeger was het Kruisplein een pleintje aan het begin van de West-Kruiskade en de Diergaardesingel. Nu is het het lange plein, dat de verbinding vormt tussen het Stationsplein en de Westersingel. De Kruisstraat liep vóór het bombardement in mei 1940 van de Kruiskade naar het Stationsplein. Ze lag op de plaats van de oude Koningslaan, die in 1881 door de stad werd overgenomen. De Koningslaan was waarschijnlijk genoemd naar de aanlegger van de laan. In 1648 is er sprake van de Cruyslaan buiten de Delftse Poort. Misschien is dit dezelfde laan. De huidige Kruisstraat is een straat achter het concertgebouw De Doelen, lopende van de Karel Doormanstraat naar het Kruisplein.

De dia is gemaakt door Dhr. Den Butter en komt van de Flcikrpagina van Gill Steenvoorde. De informatie komt van defilmkijker.com, bioscoopgeschiedenis.com en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s