Peperclip 1986

De Peperklip is een woongebouw gelegen aan de Rosestraat in de wijk Feijenoord in de Nederlandse stad Rotterdam. Van bovenaf gezien heeft het bouwwerk de vorm van een opengebogen paperclip. Het bouwwerk, bedoeld als sociale woningbouw en in 1979 ontworpen door Carel Weeber, peperclip 1986bestaat uit 549 woningen en is aan de ronde uiteinden 8 etages hoog. Hier vindt men de galerijontsluiting. In het middengedeelte is het vier lagen hoog. Hier is gekozen voor portiekontsluiting. Het gebouw was in opdracht van Gemeentelijke Woningbedrijf Rotterdam gebouwd en de totale projectkosten bedroegen 45 miljoen euro.

De oplevering vond plaats in 1981/1982. Tegenwoordig wordt het gebouw door de woningbouwcorporatie Vestia beheerd.

In de Peperklip is veel overlast geweest: de vorm van het gebouw zorgt voor geluidsoverlast en in het gebouw zijn veel kansarmen gehuisvest. Na 20 jaar overlast heeft Vestia een nieuwe aanpak gekozen waarbij niet het gebouw, maar de bewoners centraal stonden. Dit beleid, waaronder het inbraakveilig maken, probleemhuurders uit huis zetten en het vervangen van keukens, badkamers en cv’s lijkt zijn vruchten af te werpen. Rond het 25-jarig jubileum in augustus 2007 waren, volgens onderzoek, 74% van de bewoners trots om in de Peperklip te wonen.

Er werd wel gezegd dat het gebouw het tweede duidelijke markeerpunt van de stad was – na het Feyenoordstadion dat voor treinreizigers vanuit zuidelijke richting aangaf dat de stad Rotterdam bereikt was. Sinds de komst van de spoortunnel is dit overigens verleden tijd.

De naam Peperklip verwijst behalve naar paperclip naar de toenmalige burgemeester Bram Peper.

De foto komt uit het archief van het ANP. De informatie komt va Wikipedia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s