Grote markt 1940

Het standbeeld van Erasmus op de Grotemarkt in 1940. Op de achtergrond de toren van de Laurenskerk.

Het standbeeld van Erasmus is het oudste standbeeld van Nederland. Het bevindt zich aan de voet van de Grote of sint Laurenskerk op het Grotekerkplein in Rotterdam. Het bronzen standbeeld van Hendrick de Keyser stamt uit 1622.grotemarkt 1940

Desiderius Erasmus, geboren in Rotterdam is al sinds zijn leven de beroemdste Rotterdammer. De internationaal vermaarde geleerde en humanist was een onecht kind van een Goudse priester. Voor de bevalling reisde zijn moeder af naar Rotterdam. Zijn geboorte huis stond in de Nauwe Kerkstraat. Vier jaar na zijn geboorte verhuisde Erasmus terug naar Gouda, maar tijdens zijn leven hield hij zijn geboorteplaats in ere door Roterodamus (Rotterdam) aan zijn naam te koppelen.

Het door Hendrick de Keyser ontworpen standbeeld van Erasmus was het vierde beeld van Erasmus in Rotterdam in de periode 1549 tot 1622. In 1616 nam Rotterdam op aanraden van Hugo de Groot die van 1613 tot 1618 Pensionaris van Rotterdam was, het besluit om een koperen beeld van Erasmus te laten maken. Het door Hendrick de Keyser ontworpen beeld werd gegoten in de geschutgieterij in de Hoogstraat. Bij de dood van de Keyser in 1619 was het beeld nog niet klaar. Zijn zoon Pieter de Keyser voltooide het beeld. Op 30 april 1622 werd het standbeeld op de Grotemarkt geplaatst. Het standbeeld was in de 17e en 18e eeuw in heel Europa een bezienswaardigheid.

Het standbeeld overleefde het bombardement van 14 mei 1940. Het werd vlak daarna overgebracht naar Museum Boymans van Beuningen waar het op de binnenplaats veilig werd begraven. Na de bevrijding werd het beeld opgegraven en geplaatst op de Coolsingel voor het HBU-gebouw. Sinds 1964 staat het op zijn huidige plaats op het Grotekerkplein.

Volgens een oud verhaal zal Erasmus een blaadje van zijn dille boek omslaan als hij de klok van Laurenskerk hoort slaan.

Hendrick de Keyser (1565-1621) is de belangrijkste Noord Nederlandse architect en beeldhouwer van zijn tijd. Hij kwam uit een Utrechts beeldhouwers- geslacht. Hij kreeg een internationale studie beeldhouwen en architectuur in Amsterdam. Hier werd hij in 1595 stadsarchitect en stadssteenhouwer. Bekende werken van zijn hand zijn de Westerkerk, de Zuiderkerk en het Huis met de Hoofden in Amsterdam en het praalgraf van Willem van Oranje in Delft. Naast het standbeeld van Erasmus ontwierp hij in Rotterdam ook de houten spits die in 1619 de toren van de Laurenskerk bekroonde.

De Grotemarkt was oorspronkelijk een gedeelte van de Steigersgracht. In 1556/1557 werd een gedeelte van deze gracht overwelfd en tot Marktveld gemaakt. Eerst noemde men dit overwelfde plein Nieuwe Brug, later Westbrug. In de 18de en 19de eeuw komt ook de naam Erasmusmarkt voor naar het beeld van de grote humanist, dat eeuwenlang op de markt stond. De huidige Grotemarkt vormt slechts het noordelijke gedeelte van het plein dat vóór het bombardement in 1940 deze naam droeg.

De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van top010.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s