Centraal Station 1959

De hal van het Centraal Station in maart 1959.

Station Rotterdam Centraal is het Centraal Station van Rotterdam. Het station verwerkt gemiddeld dagelijks 110.000 reizigers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend. Het treinstation telt tegenwoordig zeven perrons met dertien perronsporen en drie doorgaande sporen zonder perron, de sporen 2, 5 en 10.cs 1959

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam niet een centraal station, maar vier stations die in en rond het centrum gelegen waren en reizigers in verschillende richtingen vervoerden. Deze waren de stations Delftse Poort (richting Schiedam, Den Haag HS en Amsterdam CS), Beurs (richting Dordrecht), Maas (richting Gouda en Utrecht) en Hofplein (richtingen Den Haag HS/Scheveningen).

Treinen uit de richting Utrecht eindigden van 1858 tot 1953 op station Maas. In 1953 werd een nieuw tracé in gebruik genomen waarbij de trein vanuit Utrecht werd verlegd over de Ceintuurbaan, met Rotterdam Noord als stopplaats. In dat jaar werd Station Maas afgebroken en op Rotterdam Noord een nieuwe stationsgebouw geopend. In 1957 werd Station Rotterdam Centraal geopend, dat als uiteinde van de nieuwe verkeersader, zorgde voor een verbinding vanuit het centrum van Rotterdam in alle richtingen, inclusief Utrecht en Gouda. Niet alle spoorlijnen werden direct op het Centraal Station aangesloten. Zo reed de trein uit Den Haag nog langs langs de route van de Hofpleinlijn, via Station Rotterdam Kleiweg en over de Ceintuurbaan. Pas in 2010 werd Den Haag met metro’s van de RandstadRail volledig op het Centraal Station aangesloten. Hierop werd het nabije station Hofplein gesloten.

Het eerste Station Rotterdam Centraal werd op 21 mei 1957 officieel geopend, waarvoor de architect Sybold van Ravesteyn het stationsgebouw ontworpen had. Het station verving het station Delftse Poort dat tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd was. Het stationsgebouw werd in 2007 gesloten en het jaar erop gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In 2007 maakten dagelijks zo’n 110.000 reizigers gebruik van Centraal Station in Rotterdam.

De fotograaf is Dhr. den Butter en de foto komt van de Flickrpagina van Gill Steenvoorde. De informatie komt van Wikipedia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s