Oostzeedijk beneden 1940

De Oostzeedijk Beneden met de Sint-Lambertuskerk, vanuit het westen, 1940.

Dit deel van Schielands Hoge Zeedijk ligt ten oosten van de oude stad. De dijk is rond het midden van de 13de eeuw aangelegd. Het gedeelte van de dijk, dat als Hoogstraat, Schiedamsedijk en Vasteland bekend is, verbindt de Oostzeedijk met de Westzeedijk, die ten westen van de oude stad ligt. Voor 1895, het jaar waarin Kralingen met Rotterdam werd verenigd, heette Oostzeedijk-Beneden ‘Lage Dijk’.

De Sioostzeedijk beneden 1940nt-Lambertuskerk is een rooms-katholieke kerk in Rotterdam-Kralingen. De Lambertuskerk staat op de hoek van de Beneden Oostzeedijk en de Hoflaan. Hij werd in neogotische stijl ontworpen door Evert Margry, een leerling van P.J.H. Cuypers, en gebouwd in de periode 1875-1878. De kerk werd op 26 juni 1878 gewijd aan Sint Lambertus, de schutspatroon van Kralingen.

Oorspronkelijk was het interieur van de kerk eenvoudig gehouden, maar in 1900 kreeg de kerk een nieuw orgel van de bekende orgelbouwers Maarschalkerweerd & Zn. In 1903 werd het interieur van de kerk voorzien van polychrome schilderingen. In de jaren twintig werden de zijbeuken uitgebouwd.

In de toren hangen twee luidklokken met de tonen G’ en D’ ‘. Ze zijn voorzien van elektrische luidinrichtingen. Achterin de kerk in het noordelijk Mariakoor is er een kleine luidklok geplaatst die vermoedelijk in de dakruiter heeft gehangen en als angelusklokje diende.

De Sint-Lambertuskerk is een rijksmonument. Het uitzicht van de Boven Oostzeedijk wordt niet belemmerd door de huizenbouw aan de Beneden Oostzeedijk. Daardoor is de hoge, spitse toren van de Sint Lambertus een des te opvallender verschijning.

De naam van de nabijgelegen Lambertusstraat wordt het eerst genoemd in 1874. Ook niet ver is de Lambertweg, in 1927 vernoemd naar de familie Lambert die in de 18e en 19e eeuw verschillende burgemeesters van Kralingen had voortgebracht.

De prent komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s